Szájsebészet

Implantátumok

A beültetést követő 3-6 hónapban történik meg az implantátumok csontba épülése. Az implantátumok „kilökődése”, amellett, hogy ez kevesebb, mint 2%, erre az időpontra tehető. Be nem csontosodás esetén díjmentesen vállaljuk az implantátum eltávolítását, és a gyógyulás után újrabeültetését. Végleges fogművet, csak kifogástalanul becsontosodott implantátumra építünk fel. Azonban az implantációs fogpótlást viselő pácienseknek még fokozottabban kell odafigyelniük a szájhigiéniára és a kontrollvizsgálatok szükségességére.

Implantáció

Fogaink elvesztése komoly problémát okoz mind lelkileg, mind a rágóképességünk jelentős csökkenése tekintetében. Az implantáció ezeket a problémákat nagymértékben képes orvosolni. A legjelentősebb minőségi javulást a mozgó protézisek rögzítésének lehetősége jelenti, vagy ha a feltételek adottak, akár teljesen rögzített fogpótlás is készíthető helyette.

Az implantációs fogpótlások elkészítése előtt elengedhetetlen a fogazat teljes kezelése – a szükséges tömések, gyökérkezelések elvégzése – valamint professzionális szájhigiénia elsajátítása, hogy egészséges, gyulladásmentes íny és csontszövet álljon rendelkezésre az operáció elvégzésekor. Vannak azonban olyan esetek amikor az implantátum beültetése nem javasolt.

 • vérképzőszervi betegségek,
 • véralvadási zavarok,
 • súlyos cukorbetegség,
 • erős dohányzás,
 • túlzott alkoholfogyasztás,
 • drogfüggőség.

Az implantátum titánból készült csavar, melyet az állkapocs csontjába csavarunk be. A leggyakrabban alkalmazott implantátum két részből áll. A gyökérrész, mely csavar formájú és a csontba kerül, és az implantátum fej része, melyre a korona vagy híd készül. Abban az esetben ha a páciensnek nincs elegendő csontja, akkor a hiányt csontpótló anyaggal vagy az állcsontok esetleg a test más részéből vett csonttal lehet pótolni. Az implantátumot csak abban az esetben lehet beültetni, ha elegendő és megfelelő minőségű csont áll rendelkezésre, és a páciens el tudja fogadni az implantátum viseléssel járó szabályokat. A különböző fogpótlások elkészítéséhez más-más számú implantátum szükséges, amit az egyedi szituáció és a csontkínálat is befolyásol.

Az implantáció folyamata a szájsebészeti fázissal kezdődik, amely helyi érzéstelenítésben történik. Az érintett területről lefejtik az ínyszövetet, feltárják a csontot, a megfelelő fúrókkal kialakítják az implantátum helyét, majd behelyezik az implantátumot. Az operáció végén az ínyszövetet összevarrják. A varratokat 7-10 nap múlva eltávolítják. A gyógyulási fázis után (3-6 hónap) az implantátum feletti ínyt megnyitják, és egy speciális gyári felépítmény- fejrészt csavaroznak bele. A felépítmény formáját egyedileg alakítja ki a fogtechnikus az adott helyzetnek megfelelően, hogy a legesztétikusabb korona vagy híd készülhessen az adott foghiány pótlására.

Elengedhetetlen azonban a már elkészült implantációs fogpótlás esetében a szájhigiénés szabályok szigorú betartása, mivel az implantátumhoz az íny nem tud olyan erősen kötődni, mint a természetes fogakhoz, így a kialakuló gyulladás súlyos károkat okozhat a csontban.

Implantációs fogpótlások

 • szólókoronák,
 • hidak,
 • mozgó protéziek rögzítése implantátumokat összekötő merevítőrúdra (stég),
 • mozgó protézisek rögzítése mini implantátumokra műtét nélkül.

Resectio

A gyökércsúcs területének gyulladása általában a fogbél elhalásának következménye. A fog gyökeréből kikerülve a kórokozók megbetegítik a gyökérhártyát, és a fog körüli csontszövetet is. Ennek következtében ez a terület megduzzadhat, és nyomásérzékennyé válhat. Műtét során ezt a fertőzött területet kell kitisztítani, és a gyulladásban lévő gyökércsúcsot és a csúcs körüli csontot eltávolítani. A műtétet érzéstelenítéssel kezdjük, majd metszést ejtünk az ínyen a beteg terület felett. Ezen a nyíláson keresztül már eltávolítható a gyökércsúcs. A beavatkozás végén a sebszéleket varratokkal rögzítjük, ezeket 7-10 nap múlva távolítjuk el. A műtét esetleges szövődményei:

 • a gyökércsúcs körüli gyulladás nem gyógyul meg, újra tályog alakul ki, (ezért félévente röntgenkontroll javasolt)
 • a műtét következtében pár napig duzzanat alakulhat ki – jegelés javasolt.

Bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog sebészi eltávolítására abban az esetben van szükség, ha a fogat részben vagy egészben csont és ínyszövet fedi. Ekkor szükségessé válik a fog feletti íny megnyitása, és bizonyos mennyiségű csont eltávolítása a fog környezetéből, hogy a fog eltávolítható legyen. Lehetséges utópanaszként szájzár alakulhat ki.