Konzerváló fogászat

Barázdazárás

Sok szülő nem is tud róla, hogy gyermekeinknek 20 tejfoguk van, azaz quadránsonként 5. A fogváltás nem tejfog kiesésével kezdődik, hanem a tejfogazat kiegészül mindegyik oldalon 1-1 foggal: a 6-osokkal. Épp a tejfog kiesésének hiánya miatt szembesül sok szülő 9-10 éves korban azzal, hogy már egy maradófog is szuvasodás áldozata lett. Ezt megelőzendő, javasolt a 6 éves korban kibújó 6-osok, és a 12 éves korban előtörő 7-esek esetében a fogak rágófelszíni mélyedéseit (barázdáit) fluorid tartalmú lakkal bevonni, ezáltal védeni a fogat a rágófelszíni szuvasodástól. A kezelés teljesen fájdalommentes, és ami még ennél is fontosabb, a fognak a legapróbb preparálása sem szükséges hozzá.

Esztétikus tömések

A szuvasodás következtében károsodott fogak helyreállításának legegyszerűbb és legáltalánosabb módja. Klinikánk amalgámot már nem, csak fényre kötő fogszínű tömőanyagokat használ. A tömések, elkészülésük után azonnal terhelhetőek. A régi amalgám tömések eltávolításakor nagy teljesítményű elszívást (páciens védelme), és gépeinkben a környezeti terhelést csökkentő EU előírásoknak megfelelő amalgámszeparátort alkalmazunk.

Inlay (betét)

Fogtechnikus által készített tömés. Nagyobb mértékben károsodott fogak helyreállításához ajánlott. Lenyomat – és mintakészítés útján laboratóriumban készül el, porcelánból vagy aranyból a betét, amit ragasztás útján rögzítünk a fogba.

Gyökérkezelés

Elektromos gyökércsatorna-hosszmeghatározással és digitális intraorális röntgennel felvértezve, ezáltal gyorsan és pontosan készítjük el a gyökértöméseinket.

Héjak

Az egyik legnépszerűbb kezelési mód napjainkban, hiszen nagyon kevés fogállomány eltávolításával jár, ugyanakkor rendkívül esztétikus. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a fogat nem kell olyan mértékben lecsiszolni, mint egy korona készítésénél.

Nem ajánlott viszont olyan esetekben, amikor a fog nagymértékben károsodott, ha rossz a szájhigiénia, valamint harapási rendellenességek esetén, mivel a tartóssága nem biztosítható.